Μηροκήλη
Η μηροκήλη εμφανίζεται στη μηροβουβωνική περιοχή, είναι πιο σπάνια από τη βουβωνοκήλη και παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες (70%). Προκαλείται όταν κάποιος ενδοκοιλιακός ιστός (π.χ. λίπος) ή όργανο (π.χ. έντερο) προβάλλει μέσω του μηριαίου δακτυλίου, της ανατομικής δομής που περιέχει τα μηριαία αγγεία και λεμφικό ιστό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η μηροκήλη ανακαλύπτεται λόγω εντόνων συμπτωμάτων ή επιπλοκών, καθώς το μέγεθός της συνήθως δεν ξεπερνά το 1cm, καθιστώντας την δύσκολα αναγνωρίσιμη, ιδίως στα υπέρβαρα άτομα.
Τα αίτια εμφάνισής της
Εκτός της γενετικής προδιάθεσης, που ισχύει σε όλους τους τύπους κήλης, η κύρια αιτία μηροκήλης είναι η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία μπορεί να οφείλεται σε:
- Παχυσαρκία
- Χρόνια δυσκοιλιότητα
- Εγκυμοσύνη
- Άρση βάρους
- Χρόνιο βήχα ή φτάρνισμα
Συμπτώματα Μηροκήλης
Ο ασθενής συνήθως παρατηρεί ή αισθάνεται μία διόγκωση στην άνω έσω περιοχή του μηρού, που προκαλείται από την προβολή του περιεχομένου της κήλης. Η διόγκωση γίνεται περισσότερο εμφανής σε όρθια θέση ή με το βήχα.
Τα συχνότερα συμπτώματα της μηροκήλης περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου ή/και βάρους, επίμονο ή οξύ πόνο (τοπικά ή/και σε όλη τη μηροβουβωνική περιοχή), ναυτία, δυσφορία, διαταραχές κενώσεων (δυσκοιλιότητα, διάρροια), ταχυκαρδία, πυρετό, και σε μερικές περιπτώσεις διάχυτο κοιλιακό άλγος.
Διάγνωση
Η διάγνωση της μηροκήλης πραγματοποιείται συνήθως με λήψη ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση του ασθενούς. Στη διαγνωστική προσέγγιση, και αναλόγως την περίπτωση, βοηθούν και ακτινολογικές εξετάσεις που είναι συνήθως το υπερηχογράφημα (US), αλλά και πιο ειδικές όπως η αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI).
Επιπλοκές
Η μηροκήλη είναι δυνητικά επικίνδυνη επειδή δεν μπορεί να βελτιωθεί ή να θεραπευτεί αυτόματα, οπότε είναι δυνατόν να προκληθούν επιπλοκές (περίσφιξη ή στραγγαλισμός του περιεχομένου στον σάκο της κήλης). Αν προκύψει επιπλοκή τότε απαιτείται άμεση επέμβαση, η οποία είναι περισσότερο απαιτητική και ενδεχομένως να χρειαστεί εκτομή τμήματος ιστού ή οργάνου (π.χ. εντέρου) το οποίο έχει νεκρωθεί.
Πώς θεραπεύεται η μηροκήλη;
Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μοναδική μέθοδο αντιμετώπισης της μηροκήλης, ενώ οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές και ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η αλματώδης εξέλιξη στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, μίας νέας προσέγγισης, η οποία έχει αντικαταστήσει την κλασική ανοικτή επέμβαση. Πρόκειται για τη λαπαροσκοπική και την απόλυτη μετεξέλιξη αυτής, τη ρομποτική χειρουργική, η οποία προσφέρει απόλυτη ακρίβεια στην αναγνώριση της βλάβης, ενώ αποτελεί μία αναίμακτη και ασφαλή διαδικασία, πιο φιλική στον οργανισμό του ασθενούς. Με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο (λαπαροσκοπική, ρομποτική) τα ειδικά εργαλεία για την αποκατάσταση της βλάβης εισέρχονται μέσω 3-4 μικροσκοπικών τομών. Το λαπαροσκόπιο (ένα εκ των ειδικών εργαλείων) φέρει κάμερα, η οποία συνδέεται με οθόνη τρισδιάστατης (3D) όρασης και υψηλής ευκρίνειας (HD). Ο χειρουργός επισκοπεί την περιοχή ενδιαφέροντος σε μεγέθυνση ενώ ταυτόχρονα χειρίζεται τα κατάλληλα μικροεργαλεία, γεγονός που του επιτρέπει να εκτελεί την επέμβαση με ευκολία και απόλυτο έλεγχο.
Μετά την ανάταξη της κήλης εφαρμόζεται πλέγμα με σκοπό τη σταθεροποίηση του μυικού τοιχώματος και τη μείωση της πιθανότητας υποτροπής της κήλης.
Οφέλη Ελάχιστα Επεμβατικής Αποκατάστασης
Η λαπαροσκοπική και η ρομποτική τεχνική προσφέρουν σημαντικά οφέλη στον ασθενή, μερικά εκ των οποίων είναι:
- Αναίμακτη επέμβαση
- Ασφαλής διαδικασία
- Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
- Εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών
- Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας υποτροπής
- Άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα
- Ταχύτερη ανάρρωση
- Ελάχιστη νοσηλεία
- Γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
Ο Δρ. Αθανασόπουλος με πολυετή κλινική εμπειρία και εξειδίκευση, χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις (3D HD λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική), θα σας συμβουλεύσει υπεύθυνα και θα σας απαλλάξει από τα συμπτώματα και τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η μηροκήλη.