Λεπτό έντερο

Ποιες πρέπει να αφαιρούνται

Ένα από τα πλέον συχνά προβλήματα υγείας στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι οι κύστεις στις ωοθήκες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι κύστεις αυτές δεν έχουν συμπτώματα και διαγιγνώσκονται τυχαία μετά από υπερηχογραφικό έλεγχο. Η αιτία εμφάνισής τους συνήθως είναι οι ορμονικές διαταραχές.
Η σημαντικότερη εξέταση για τη διάγνωση των κύστεων στις ωοθήκες είναι το διακολπικό υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων, η οποία πλέον θεωρείται εξέταση ρουτίνας και είναι ανώδυνη και ασφαλής.

Τα είδη των κύστεων
Τα πιο συχνά είδη κύστεων είναι οι λειτουργικές κύστεις, η ενδομητριωσική κύστη και το κυσταδένωμα ή άλλες σπανιότερες.

Οι λειτουργικές κύστεις είναι πολύ συχνές και στην πλειονότητα των περιπτώσεων εξαφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εκδηλώνονται είτε όταν δεν σπάσει το ωοθυλάκιο, που περιέχει το ωάριο (ωοθυλακική κύστη), είτε χωρίς να σπάσει το ωοθηλάκιο μαζεύεται αίμα δημιουργώντας το λεγόμενο ωχραιμάτωμα.
Η ενδομητριωσική κύστη μπορεί να είναι από μερικά χιλιοστά έως και αρκετά εκατοστά. Η αντιμετώπισή της είναι χειρουργική είτε λαπαροσκοπικά, είτε με ανοικτό χειρουργείο.
Το κυσταδένωμα είναι καλοήθης όγκος του επιθηλίου της ωοθήκης. Συνήθως είναι μεγάλο σε μέγεθος και πρέπει να αφαιρείται. Από το μέγεθός του θα εξαρτηθεί αν θα αφαιρεθεί λαπαροσκοπικά ή με ανοικτό χειρουργείο.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες
Υπολογίζεται ότι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αφορούν 1 στις 6 Ελληνίδες οι οποίες συνήθως εκδηλώνουν: 

  • Αμηνόρροια ή ολιγομηνόρροια
  • Τριχοφυΐα που συνοδεύεται από αύξηση του σωματικού βάρους
  • Συγκεκριμένα υπερηχογραφικά ευρήματα στις ωοθήκες
  • Ορμονική διαταραχή (διαγιγνώσκεται στις εργαστηριακές εξετάσεις)

Όταν μία γυναίκα έχει τουλάχιστον τρία από τα παραπάνω ευρήματα, τότε ο γιατρός θέτει τη διάγνωση των πολυκυστικών ωοθηκών.

Η θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών περιλαμβάνει τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών και άλλων σκευασμάτων. Αν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε ο ειδικός γιατρός ίσως επιλέξει τη χειρουργική αντιμετώπιση λαπαροκοπικά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΙΑΤΡΕΙΟ

Κηφισίας 58 (1ος), Μαρούσι 15125

p_athanasopoulos@yahoo.com

ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Διστόμου 3-7, Μαρούσι 15125, Κτήριο Δ΄ (8ος)

p_athanasopoulos@yahoo.com