Βουβωνοκήλη

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης. Συναντάται κυρίως στους άνδρες και εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ κορμού και μηρού και είναι δυνατό να υπάρχει δεξιά, αριστερά ή και αμφίπλευρα. Η βουβωνοκήλη δημιουργείται όταν κάποιος ενδοκοιλιακός ιστός (π.χ. λίπος) ή όργανο (π.χ. έντερο) προβάλλει μέσω ενός αδύναμου σημείου του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος. Μπορεί να είναι ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί να προκαλέσει και έντονη ενόχληση ή άλγος. Ο πόνος μπορεί να είναι εντονότερος όταν το άτομο βήχει, φταρνίζεται, σκύβει ή προσπαθεί να σηκώσει κάποιο βαρύ αντικείμενο. Η βουβωνοκήλη είναι δυνητικά επικίνδυνη επειδή δεν μπορεί να βελτιωθεί ή να θεραπευτεί αυτόματα, οπότε είναι δυνατόν να προκληθούν επιπλοκές (περίσφιξη ή στραγγαλισμός του περιεχομένου στον σάκο της κήλης). Όταν προκύψει επιπλοκή τότε η επέμβαση γίνεται περισσότερο απαιτητική και ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει εκτομή τμήματος ιστού ή οργάνου (π.χ. εντέρου) το οποίο έχει νεκρωθεί. Ο ιατρός συστήνει τη χειρουργική αντιμετώπιση έγκαιρα (όταν η κήλη δεν είναι μεγάλη και πριν προκύψει επιπλοκή) για να αποφευχθούν δυσάρεστα αποτελέσματα. Επιπλέον η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης είναι μία από τις πιο συνηθισμένες και ασφαλείς χειρουργικές επεμβάσεις, με άριστα αποτελέσματα.

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε βουβωνοκήλη;

Η κύρια αιτία είναι η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία μπορεί να οφείλεται σε:

 

 • Άρση βαρέος αντικειμένου
 • Υπερβολικό σωματικό βάρος ή παχυσαρκία
 • Χρόνιος βήχας ή φτάρνισμα
 • Δυσκοιλιότητα
 • Εγκυμοσύνη
 • Συσσώρευση υγρού στην κοιλιά

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;

Η βουβωνοκήλη ενδέχεται να είναι εντελώς ασυμπτωματική, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ασθενής παρατηρεί ή αισθάνεται μία διόγκωση που προκαλείται από την προβολή του περιεχομένου της κήλης. Τα συχνότερα συμπτώματα της βουβωνοκήλης περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου, επίμονο ή οξύ πόνο, ναυτία, ερυθρότητα, αίσθημα βάρους τοπικά, δυσφορία, ταχυκαρδία, πυρετό, και σε μερικές περιπτώσεις διάχυτο κοιλιακό άλγος. Ορισμένες φορές το άλγος και η διόγκωση μπορεί να επεκταθεί προς την περιοχή των όρχεων, όπως συμβαίνει στην οσχεοβουβωνοκήλη.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται συνήθως με λήψη ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση του ασθενούς. Στη διαγνωστική προσέγγιση, και αναλόγως την περίπτωση, βοηθούν και ακτινολογικές εξετάσεις που είναι συνήθως το υπερηχογράφημα (US), αλλά και πιο ειδικές όπως η αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI).

 

 

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης;

Η αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης είναι καλύτερο να γίνει άμεσα μετά τη διάγνωση, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές και ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Η ιατρική εξέταση κρίνει αν η βουβωνοκήλη είναι «ανατάξιμη» (το περιεχόμενο της κήλης μπορεί να επανέλθει στη φυσιολογική του θέση) ή «μη ανατάξιμη». Οι μη ανατάξιμες κήλες απαιτούν άμεση χειρουργική επέμβαση.

Οι μέθοδοι αντιμετώπισης είναι τρεις: η κλασική ανοικτή, και οι νεότερες λαπαροσκοπική (τεχνική TEP ή TAPP) και ρομποτική. Σε ειδικά κέντρα του εξωτερικού που έχουν αντιμετωπίσει χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι η λαπαροσκοπική και η ρομποτική αναλόγως των κλινικών ευρημάτων και των τεχνικών απαιτήσεων.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου;

Η λαπαροσκοπική μέθοδος διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική ανοικτή, στα οποία περιλαμβάνονται:

 • Ελαχιστοποίηση του εσωτερικού χειρουργικού τραύματος και κατ’ επέκταση της δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων.
 • Ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος.
 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου.
 • Πολύ μικρές τομές και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού ελαχιστοποιούνται οι ουλές μετά την επέμβαση.
 • Εξάλειψη, σχεδόν, των μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με το χειρουργικό τραύμα όπως διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιο άλγος κ.λπ.
 • Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές.
 • Ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο
 • Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής μεθόδου;

Ισχύει ακριβώς ό,τι αναφέρθηκε ανωτέρω για τη λαπαροσκοπική χειρουργική, αλλά επιπλέον η ρομποτική προσέγγιση προσφέρει κι άλλα σημαντικότατα πλεονεκτήματα όπως:

 • Απόλυτη εφαρμογή της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής
 • Κατάργηση των περιορισμών της λαπαροσκοπικής τεχνικής (δισδιάστατη και ασταθής εικόνα, απώλεια αίσθησης και βαθμών ελευθερίας στην κίνηση, εργονομικά προβλήματα για τη χειρουργική ομάδα)
 • Αληθής τρισδιάστατη (3D) εικόνα, υψηλής ευκρίνειας και σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση
 • Σταθερό χειρουργικό πεδίο και απεικόνιση, που επιτρέπουν τη διενέργεια πολύωρων επεμβάσεων
 • Υψηλή εργονομία και καθιστή θέση, που μειώνουν την κόπωση του χειρουργού, ώστε αυτός να μπορεί απερίσπαστα να χειρουργεί επί πολλές ώρες
 • Εκτέλεση όλων των κινήσεων που κάνει το ανθρώπινο χέρι, από τους αρθρωτούς βραχίονες του ρομπότ, και στα τρία επίπεδα του χώρου, με απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα, γεγονός που επιτρέπει την πραγματοποίηση δύσκολων περιστατικών
 • Συνδυασμό με ειδικές απεικονιστικές τεχνικές (π.χ. 3D image reconstruction for image-guided surgery, ICG fluorescence), οι οποίες προσφέρουν ανυπέρβλητη δυνατότητα στο χειρουργό να σχεδιάσει και να εκτελέσει πολύ απαιτητικές επεμβάσεις.\

 

Ο Δρ. Αθανασόπουλος και η ομάδα του διαθέτοντας εκπαίδευση και εμπειρία από μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, εφαρμόζει και τις τρεις τεχνικές (ανοικτή, λαπαροσκοπική, ρομποτική) χρησιμοποιώντας τεχνολογία τελευταίας γενιάς (λαπαροσκοπικά συστήματα Stryker και Olympus με εργαλεία που έχουν διάμετρο ≤5mm και οθόνες 4Κ υψηλής ευκρίνειας, και τα ρομποτικά συστήματα da Vinci Xi και Si HD).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΙΑΤΡΕΙΟ

Κηφισίας 56, Μαρούσι 15125

p_athanasopoulos@yahoo.com

info@athanasopoulos-surgery.com

ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Διστόμου 3-7, Μαρούσι 15125, Κτήριο Δ΄ (8ος)

p_athanasopoulos@yahoo.com