Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί τη νέα επαναστατική μέθοδο του αιώνα που διανύουμε, μετά την καθιέρωση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής τον προηγούμενο αιώνα. Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας αναπτύχθηκε η τηλεχειρουργική, δηλαδή η πραγματοποίηση επεμβάσεων εξ’ αποστάσεως. Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί σημαντικότατη εξέλιξη της λαπαροσκοπικής, την οποία στο κοντινό μέλλον θα αντικαταστήσει πλήρως, όταν το κόστος χρήσης και συντήρησης του ρομποτικού συστήματος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.
Το χειρουργικό σύστημα da Vinci, της εταιρείας Intuitive Surgical, είναι το πρώτο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που εγκρίθηκε από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA-food and drug administration) το 2000 για την πραγματοποίηση επεμβάσεων. Το Σεπτέμβριο του 2006 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ρομποτική επέμβαση στην Ελλάδα από τον πρωτοπόρο, στο χώρο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, Καθηγητή Κ.Μ. Κωνσταντινίδη. Έκτοτε οι νεότεροι χειρουργοί τιμούμε και συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος και σεβασμό την παρακαταθήκη που άφησε ο καινοτόμος Δρ Κωνσταντινίδης.
Το da Vinci robot ελέγχεται από ειδικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και είναι σε θέση να προσφέρει ακρίβεια κινήσεων που είναι αδύνατο να επιτευχθεί από το ανθρώπινο χέρι. Τo ρομποτικό αυτό σύστημα απαιτεί βεβαίως χειρισμό από εξειδικευμένο χειρουργό. Ο έλεγχός του γίνεται με τηλεχειρισμό. Ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά σε ειδική κονσόλα χειρισμού του ρομπότ μέσω Η/Υ και πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας ειδικούς μοχλούς, ενώ βλέπει σε οθόνη το χειρουργικό πεδίο.
Κάθε κίνηση του χειρουργού αναπαράγεται με απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα στο χειρουργικό πεδίο από τους χειρουργικούς βραχίονες του ρομπότ. Το ρομποτικό σύστημα, μέσω ψηφιακής ανάλυσης, προσφέρει ακριβέστατη τρισδιάστατη και μεγεθυμένη εικόνα στο χειρουργό, δίνει λεπτομερή αίσθηση των ιστών και ουσιαστικά εξαλείφει τα συνήθη μειονεκτήματα της λαπαροσκοπικής τεχνικής. Σε αυτό συμβάλλουν και οι αρθρωτοί βραχίονες του ρομπότ, οι οποίοι είναι σε θέση να εκτελούν σε τρία επίπεδα όλες τις κινήσεις που κάνει το ανθρώπινο χέρι, με το επιπλέον πλεονέκτημα ότι προσφέρει απόλυτη ακρίβεια σε αυτές.
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια αποτελεί ο χειρουργός να είναι ειδικά εκπαιδευμένος στη χρήση του συστήματος, αφού η χρήση του δεν προσομοιάζει με τη λαπαροσκοπική χειρουργική, ούτε φυσικά και με την κλασική (ανοικτή) χειρουργική.
Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής περιλαμβάνουν:
Απόλυτη εφαρμογή της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.
Ελαχιστοποίηση του εσωτερικού χειρουργικού τραύματος και κατ’ επέκταση της δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων.
Ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος.
Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου.
Πολύ μικρές τομές και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού ελαχιστοποιούνται οι ουλές μετά την επέμβαση.
Ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη έξοδος από το νοσοκομείο.
Εξάλειψη, σχεδόν, των μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με το τραύμα όπως διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιο άλγος κ.λπ.
Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Κατάργηση των περιορισμών της λαπαροσκοπικής χειρουργικής (δισδιάστατη και ασταθής εικόνα, απώλεια αίσθησης και βαθμών ελευθερίας στην κίνηση, εργονομικά προβλήματα για τη χειρουργική ομάδα).
Αληθής τρισδιάστατη (3D) εικόνα, υψηλής ευκρίνειας και σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση.
Σταθερό χειρουργικό πεδίο και απεικόνιση, που επιτρέπουν τη διενέργεια πολύωρων επεμβάσεων.
Υψηλή εργονομία και καθιστή θέση, που μειώνουν την κόπωση του χειρουργού, ώστε αυτός να μπορεί απερίσπαστα να χειρουργεί επί πολλές ώρες.
Εκτέλεση όλων των κινήσεων που κάνει το ανθρώπινο χέρι, από τους αρθρωτούς βραχίονες του ρομπότ, και στα τρία επίπεδα του χώρου, με απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα, γεγονός που επιτρέπει την πραγματοποίηση δύσκολων περιστατικών.
Συνδυασμό με ειδικές απεικονιστικές τεχνικές (π.χ. 3D image reconstruction for image-guided surgery, ICG fluorescence), οι οποίες προσφέρουν ανυπέρβλητη δυνατότητα στο χειρουργό να σχεδιάσει και να εκτελέσει πολύ απαιτητικές επεμβάσεις.
Η ρομποτική χειρουργική μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορες ειδικότητες, όπως γενική χειρουργική, ουρολογία, χειρουργική καρδιάς-θώρακος-αγγείων, γυναικολογική χειρουργική, παιδοχειρουργική, κ.λπ.
Οι πιο συνηθισμένες εφαρμογές του ρομποτικού συστήματος στις μέρες μας αφορούν στη χοληδόχο κύστη, στο ήπαρ-πάγκρεας-χοληφόρα-σπλήνα, στο λεπτό και παχύ έντερο, στο στόμαχο, στον οισοφάγο, στη νοσογόνο παχυσαρκία, στους ενδοκρινείς αδένες, στον προστάτη, στο νεφρό, στα γυναικεία εσωτερικά γεννητικά όργανα, κ.λπ.
Η ομάδα του Δρ. Αθανασόπουλου χρησιμοποιεί τη νεότερη γενιά ρομποτικών συστημάτων da Vinci Xi και Si HD, για τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε τα παρακάτω ενημερωτικά videos.