Εάν δεν έχω ωάρια, μπορώ να τεκνοποιήσω;
Η εξέλιξη της επιστήμης επιτρέπει και σε γυναίκες που είτε δεν έχουν ωορρηξία είτε έχουν “κακής” ποιότητας ωάρια να τεκνοποιήσουν. Μία εναλλακτική που έχετε είναι να προχωρήσετε σε εξωσωματική γονιμοποίηση λαμβάνοντας ωάρια από κάποιο πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες λύσεις που εξειδικεύονται ανάλογα με το πρόβλημά σας.
Μπορώ να υποβληθώ σε εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς να πάρω φάρμακα;
Ναι. Η λύση για αυτή την περίπτωση είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό δικό σας κύκλο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα επιλέγεται πολύ συχνά από τις γυναίκες. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να επιλέξετε τη μέθοδο που σας ταιριάζει βάσει του δικού σας προφίλ σε συνεργασία με τον ιατρό σας.
Έχω υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση 4 φορές χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Μπορώ να ξαναπροσπαθήσω;
Αυτό εξαρτάται από τις μεθόδους που έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Μία λύση ενδεχομένως να είναι η εξωσωματική χωρίς φάρμακα, δηλαδή η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο. Ωστόσο υπάρχει και η εξωσωματική με ήπια διέγερση. Να ξέρετε ότι σήμερα υπάρχουν εξειδικευμένες και εξατομικευμένες λύσεις για όλες τις γυναίκες.
Η μητέρα και η αδελφή μου έχουν εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Μπορώ να διασφαλίσω ότι το παιδί μου δεν θα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου;
Μπορείτε, κάνοντας εξωσωματική γονιμοποίηση και εμφυτεύοντας έμβρυα που έχουν υποβληθεί σε προεμφυτευτική γενετική διάγνωση. Σκοπός αυτής της εξέτασης θα είναι η επιλογή εμβρύων τα οποία δεν φέρουν γονίδια που σχετίζονται με τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού.
Θέλω να γεννήσω στο σπίτι και όχι στο μαιευτήριο. Είναι επικίνδυνο;
Όχι δεν είναι επικίνδυνο εφόσον τηρηθούν αυστηρά ορισμένες προϋποθέσεις. Ο τοκετός στο σπίτι είναι μία μέθοδος που έχει αναπτυχθεί συστηματικά στη Βόρειο Ευρώπη και την οποία αρχίζουν να αναζητούν πλέον και οι Ελληνίδες. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι στα βόρεια Ευρωπαΐκά κράτη ισχύει ένα διαφορετικό σύστημα υγείας, το οποίο αντιμετωπίζει διαφορετικά τους ασθενείς, απ’ ότι ισχύει στην Ελλάδα. Για παράδειγμα είναι σημαντικό στον τοκετό στο σπίτι να υπάρχει από κάτω ασθενοφόρο, το οποίο εάν υπάρξει κάποια επιπλοκή θα πρέπει να σας μεταφέρει στο νοσοκομείο σε διάστημα μερικών λεπτών. Αυτό στην Ελλάδα ίσως αποδειχθεί δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλέξετε τη μέθοδο του τοκετού σε συνεργασία με τον ιατρό σας.
Είμαι 30 χρονών και δεν θέλω να τεκνοποιήσω ακόμα. Μπορώ να φυλάξω τα ωάριά μου για το μέλλον; Υπάρχει κίνδυνος για το παιδί που γεννιέται από κατεψυγμένα ωάρια;
Με τις νέες μεθόδους κατάψυξης τα ωάρια φυλάσσονται με ασφάλεια για χρήση τους στο μέλλον. Δεν έχει αποδειχθεί καμία συσχέτιση αυξημένου κινδύνου ανωμαλιών από παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα ωάρια.
Έχω διαβάσει ότι σήμερα με την εξωσωματική γεννιούνται τα “Τέλεια Μωρά”. Τί σημαίνει αυτό;
Τα τέλεια μωρά είναι μια υπερβολή του τύπου και γενικώς των ΜΜΕ. Αυτό όμως που μπορούμε να πετύχουμε είναι ότι με τις νέες μεθόδους προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης μπορούμε πια να εξασφαλίσουμε σε πολύ υψηλό ποσοστό ότι τα μωρά δεν θα πάσχουν από γενετικά σύνδρομα ή να αποκλείσουμε την εμφύτευση εμβρύων που είναι φορείς συγκεκριμένων γονιδίων που προδιαθέτουν για ορισμένες μορφές κληρονομικών νοσημάτων κλπ.
Τι συμβαίνει με τα έμβρυα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στην εμβρυομεταφορά;
Μπορούν να καταψυχθούν ώστε να χρησιμοποιηθούν για μελλοντική εγκυμοσύνη χωρίς διέγερση των ωοθηκών και λήψη φαρμάκων αν θέλει να μείνει ξανά έγκυος η γυναίκα μετά από χρόνια. Ο νόμος ορίζει ότι τα έμβρυα αυτά μπορούν να καταψυχθούν για 5 χρόνια. Έπειτα το ζευγάρι μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον τους. Το πλεονέκτημα κατάψυξης των εμβρύων ή των ωαρίων είναι ότι αν το ζευγάρι επιθυμεί στο μέλλον να τεκνοποιήσει, η γυναίκα δεν θα χρειαστεί να λάβει ενέσιμα φάρμακα.